Laserow Balance® Sport - Laserow Balance
Laserow Balance
Balans_med_vibration
Kund eller distributör? Logga in här
Användarnamn
Lösenord

Hem
Om Laserow Balance
Balansträning med vibration
Vibrosphere®
Tillämpning
Nyheter/Vetenskap
Kontakta oss

Hem/Tillämpning/Rehabilitering/Sportmedicin
Laserow Balance® Sport

Topp prestation inom sport ställer extrema fysiska krav. Att prestera väl kräver generellt en god balans och koordination, styrka och explosivitet hos musklerna, spänst och flexibilitet och inte minst teknik och god fysisk kondition. Dessutom krävs uthållighet, väl fungerande neuromuskulära och proprioceptiva system och väldigt god bålstabilitet för att skydda ljumskar, rygg och bäcken från skador.

Skräddarsydda träningskoncept inom sport

För att få bästa möjliga användning av Vibrosphere® har Laserow Balance utvecklat ett antal olika koncept med syfte för träning av olika högpresterande sporter. Ett sådant exempel är fotboll och ett annat är basket. I träningskonceptet Laserow Balance® Football presenteras ett antal fotbollsspecifika och funktionella övningar baserad på en intensifiering av övningarna genom en steg-för-steg modell. För att klargöra vilken övning som rekommenderas för typiska skadesituationer inom fotboll och även för preventivt syfte har ett antal områden valts ut och exemplifieras. Alla övningar är sammanfattade i en tabell med rekommendation av övningar för specifika situationer och behov.

Vibrosphere® är ett effektivt komplement inom träning och rehabilitering och kan användas för olika syften:  

Preventiv träning

Vibrosphere® ökar proprioceptionen samt aktiverar den lednära muskulaturen och kan på så sätt vara en effektfull komponent i åtgärderna för att förebygga framför allt fotledsdistorsioner och knäledsdistorsioner. Den möjliggör ännu en belastningskomponent på framför allt de excentriska momenten i ytterlägen i styrketräningen och därigenom minimera risken för muskelskador. Vibrosphere® används i uppvärmningssyfte före en fysisk aktivitet för att aktivera och väcka igång muskler och leder på ett sätt som gör att kroppen blir mera alert och redo för träning. Ökad proprioception och snabbare reflexbanor minskar risken för skador och prestationsförmågan förbättras.

Styrketräning

Man kan tillföra den konservativa styrketräningen ytterligare dimensioner; vibration och balans. Samma övningar kan utföras men accentueras och effekten av styrketräningen ökas. Träningen aktiverar den mer lednära och posturalt stabiliserande muskulaturen i kroppen. Just denna effekt där muskulaturen kring exempelvis en stukad fotled snabbt och smärtfritt återhämtar sig och kompenserar för eventuella instabilitetsproblem har visat sig vara högst användbart inom fotbollen.

Balansträning

Vibrosphere® ger en unik möjlighet att kombinera styrke- och balansträning på ett effektfullt och framför allt funktionellt sätt. Även teknikövningar med boll kan med fördel tränas och kombineras med balansträning. Vid all träning på Vibrosphere® engageras också den så bålstabiliserande muskulaturen på ett påtagligt sätt och bidrar till en ökad postural kontroll.

Bålstabilitetsträning

I princip alla rörelser som utförs med såväl armar som ben startar med en aktivering av bålmuskulaturen. För att uppnå full kraft i ett spjutkast eller i en fotbollsspark krävs därför mycket god styrka i denna. Dessutom är ljumskskador hos fotbollspelare ett allt ökande problem och en stor del av dessa tros orsakas av svaghet och nedsatt funktion i just musklerna kring bål och bäcken. Med Vibrosphere® finns utmärkta möjligheter att på ett påtagligt sätt träna upp bålstabiliteten.

Rörlighetsträning

Vibrosphere® kan med fördel användas i kontraktionsfasen av en stretchövning för att få rejäl avspänning direkt efter och därmed uppnå maximal effekt under den efterföljande stretchfasen.

Cirkulatoriskt

Träning på Vibrosphere® ökar genomblödningen i engagerad muskulatur och kan med fördel användas i återhämtningssyfte för att förbättra borttransportering av sura slaggprodukter i muskulaturen eller vid mindre hematom. Även intressant som komponent i tidig rehabilitering av tex fotledsdistorsion.

Muskelaktivering

Vibrosphere® används för att återuppväcka muskel-nervbanor efter skada. Ibland är det svårt att hitta sin muskel efter tex en korsbandsskada. Vibrosphere® ökar den neuromuskulära aktiviteten.

Smärtlindring

I flera fall kan en person utföra en rörelse på Vibrosphere® utan smärta, medan samma rörelse på golvet är förenat med smärta. Specifika smärttilllstånd såsom acchilles tendonit har vist mycket goda smärtlindringseffekter jämfört med excentrisk träning.

För mer information om använding av Vibrosphere® inom fotbollen, kontakta Rickard Dahan på rickard.dahan@mff.se.

Ladda ner broschyren på engelska i pdf.

11111
promedvi_bottom_payoff_sv
Laserow Balance • Brittahill, Brandstad 612 , 275 67 Vollsjö • Tel. +46 (0) 416-352 10, Mobil: +46 (0) 706 6495 00 • E-post: laserow@kajlaserow.se